Hoe u realistische fitnessdoelen kunt stellen

Beoordeeld door Brian St. Pierre, MS, RD


Duidelijke en realistische doelen zijn essentieel voor succes.

Dit soort doelen zouden je een gevoel van empowerment en controle moeten geven.

Kortom, ze moeten je laten voelen Goed.

Als u echter de verkeerde soort doelen kiest, kunnen ze ervoor zorgen dat u zich beschaamd, gedemotiveerd en ongericht voelt.

Hoe kunt u dus de ‘juiste’ doelen stellen en uw klanten helpen hetzelfde te doen?

Laten we eens kijken naar wat realistisch Fitnessdoelen zien er eigenlijk uit, hoe u ze kunt stellen en hoe u gemotiveerd kunt blijven terwijl u ze probeert te bereiken.

Waarom is het belangrijk om fitnessdoelen te stellen?

Het stellen van constructieve gezondheidsdoelen is de eerste stap op weg naar vooruitgang.

Dat komt omdat de juiste soort doelen je zullen helpen bij het ontwikkelen van de vaardigheden nodig om uw gewenste gezondheidsdoelen te bereiken.

Wanneer ze correct worden uitgevoerd, moeten uw doelen een gevoel van bereidheid, vastberadenheid en bekwaamheid wekken. Dit helpt je gemotiveerd te blijven, zodat je vooruitgang kunt boeken.

Verschillende soorten doelen om uw fitnessvoortgang te ondersteunen

In plaats van geobsedeerd te zijn en te veel te analyseren over wat u wel of niet zou moeten doen, zullen dit soort doelen u helpen bepalen wat u wel of niet zou moeten doen. acties te nemen, zodat u vooruitgang kunt boeken nu.

Effectief doeltype #1: kortetermijndoelen

Kortetermijndoelen zijn haalbaar binnen een korter tijdsbestek, of dat nu aan het einde van de dag, week of maand is. Ondanks hun korte tijdslijn zijn ze net zo belangrijk als doelstellingen op de lange termijn, omdat ze dat wel zullen zijn optellen aan deze langetermijndoelstellingen.

Een kortetermijndoel kan bijvoorbeeld zijn dat u deze week op de meeste dagen 30 minuten aan lichaamsbeweging doet, of dat u vandaag bij elke maaltijd ten minste één portie groenten eet.

Naarmate u kortetermijndoelen bereikt, zullen deze zich opstapelen tot aanzienlijke vooruitgang op de lange termijn.

Effectief doeltype #2: Langetermijndoelen

Langetermijndoelen zijn de ultieme bestemming.

Ze zijn het eindpunt dat u voor uzelf voor ogen heeft.

Deze doelstellingen omvatten positieve veranderingen in levensstijl, zoals spiermassa opbouwen of een voedzamer dieet volgen.

Langetermijndoelen zijn niet de beste manier om u te vertellen wat u moet doen Vandaag, maar ze zouden uw kortetermijndoelen moeten beïnvloeden. Een langetermijndoel wordt immers pas bereikt nadat een reeks kortetermijndoelen is bereikt.

Effectief doeltype #3: Op beheersing gebaseerde doelen

Het adopteren van op beheersing gebaseerde doelen vereist een mentaliteitsverandering, vooral voor degenen die gewend zijn aan op prestaties gebaseerde doelstellingen.

▶ Prestatiedoelen, net als resultaatdoelen, zijn vaak afhankelijk van externe bevestiging, zoals het winnen van een wedstrijd of het zien van een bepaald getal op de schaal. Ze kunnen echter worden belemmerd door factoren waar u geen controle over heeft. Je hebt bijvoorbeeld geen controle over wie er nog meer naar je triatlon komt, of hoeveel gewicht je lichaam veilig kan kwijtraken (of hoe snel).

Hoewel prestatiedoelen initiële motivatie kunnen bieden, kunnen ze ook ontmoedigend werken als niet aan de verwachtingen wordt voldaan. Het nastreven van externe validatie kan uw keuzevrijheid over uw voortgang wegnemen.

▶ Beheersingsdoelen focus op geleidelijke verbetering van vaardigheden in de loop van de tijd. Ze concentreren zich op de vreugde van het leren en de intrinsieke vervulling die wordt verkregen door het proces van verandering en ontwikkeling van vaardigheden. Ongeacht externe factoren of resultaten blijft de tevredenheid over persoonlijke groei constant.

Door meesterschap gedreven individuen vinden motivatie in het dagelijkse streven naar verbetering en beschouwen tegenslagen of verliezen als waardevolle leermogelijkheden in plaats van indicaties van mislukking.

Enkele voorbeelden van het omzetten van op prestaties gebaseerde doelen in beheersingsdoelen zijn:

  • In plaats van een persoonlijk record te verbreken in je volgende 5 km, concentreer je je op elegant, efficiënt en pijnvrij hardlopen.
  • In plaats van het lichaamsvet terug te brengen tot 11 procent, kunt u zich concentreren op het opbouwen van uw vermogen om consequent gezonde, uitgebalanceerde maaltijden te bereiden en ervan te genieten.

Effectief doeltype #4: Op gedrag gebaseerde doelen

Op gedrag gebaseerde doelen verleggen de focus van gewenste resultaten naar uitvoerbare stappen die u kunt controleren.

In tegenstelling tot resultaatdoelen, die het gewenste resultaat beschrijven, Gedragsdoelen zijn gericht op de acties en taken die u consistent en regelmatig kunt uitvoeren.

Gedragsdoelen bieden ook een tastbaar pad naar vooruitgang. Ze transformeren abstracte ambities in concrete acties die je elke dag kunt volgen en implementeren. Deze aanpak vergroot de kans op duurzaam succes.

Enkele voorbeelden van het omzetten van resultaatdoelen in op gedrag gebaseerde doelen zijn:

  • In plaats van te zeggen dat je 5 kilo wilt afvallen, concentreer je je op het eten totdat je bij elke maaltijd tevreden bent (in plaats van vol).
  • In plaats van je te concentreren op 8 uur slapen per nacht, kun je beter een rustgevende bedtijdroutine creëren en volgen.

Effectief doeltype #5: ‘Aanpak’ of inclusiedoelen

‘Aanpak’- of inclusiedoelen bieden positieve en haalbare alternatieven voor ‘vermijd’-doelen, wat contraproductief kan zijn.

▶ Doelen ‘vermijden’– zoals ‘Doe X niet’ of ‘Stop Y’ – leiden vaak tot weerstand en rebellie. (Niemand vindt het leuk om verteld te worden niet om iets te doen.) Bovendien kan bij het ‘vermijden’ van doelen zelfs de kleinste vergissing als een grote tegenslag aanvoelen. Het creëert een gevoel van falen, wat ontmoedigend kan zijn.

▶ Doelen ‘benaderen’ benadruk welke acties u kunt ondernemen om positieve veranderingen door te voeren die bijdragen aan uw welzijn en groei. Deze mentaliteitsverandering voelt niet alleen beter haalbaar, maar leidt ook tot een positievere en productievere kijk.

Door je te concentreren op wat je wel kunt Doen Om te verbeteren zijn ‘aanpakdoelen’ proactiever en praktischer. Ze maken ook mentale en emotionele ruimte vrij die anders zou kunnen worden opgeslokt door gedachten van beperking of ontkenning. Dit maakt ze een duurzamere en plezierigere aanpak.

Enkele voorbeelden van het omzetten van ‘vermijd’-doelen in aanpakdoelen zijn:

  • Ga van ‘geen tussendoortje junkfood’ naar ‘maak van tevoren versneden fruit en groenten klaar voor een snelle snack’.
  • Ga van ‘stoppen met stresseten’ naar ‘maak een lijst met stressverlichtende activiteiten die ik kan proberen als ik me gestrest voel’.

Tips voor het stellen van fitnessdoelen

Deze tips zijn bedoeld om u te helpen doelen te stellen die flexibel en meetbaar zijn en aansluiten bij uw persoonlijke waarden.

Tip #1 voor het stellen van doelen: Gebruik het SMART-doelenraamwerk

SMART-doelen zijn een uitstekende manier om uw fitnessdoelen te bereiken. Het staat voor:

  • Specifiek: Bepaal duidelijk wat je wilt bereiken. In plaats van een vaag doel als ‘in vorm komen’, specificeer ‘vier dagen per week sporten’.
  • Meetbaar: Stel concrete meetgegevens vast om de voortgang bij te houden. Dit kan het bijhouden van uw trainingen, uw dagelijkse voedselinname of uw wekelijkse hardloopkilometers inhouden.
  • Haalbaar: Houd je doel realistisch en haalbaar. Het stellen van een te ambitieus doel kan tot ontmoediging leiden.
  • Relevant: Stem uw fitnessdoelen af ​​op uw algemene doelstellingen en levensstijl. Bedenk hoe het bereiken van dit doel bijdraagt ​​aan uw welzijn op de lange termijn.
  • Tijdig: Stel een duidelijke tijdlijn voor uw doel op. In plaats van te streven naar ‘ooit een marathon lopen’, specificeer je ‘een halve marathon in zes maanden voltooien’. Dit geeft een gevoel van urgentie en helpt u op koers te blijven.

Tip #2 voor het stellen van doelen: Laat ruimte voor flexibiliteit en aanpassing

Tegenslagen of onvoorziene omstandigheden zijn een natuurlijk onderdeel van elke reis. Probeer ze te zien als kansen om uw aanpak opnieuw te kalibreren. Overweeg alternatieve routes naar uw doel en sta open voor het wijzigen van tijdlijnen of het bijstellen van verwachtingen.

Tip #3 voor het stellen van doelen: Kies doelen die betekenisvol en belangrijk voor u zijn

Wanneer uw doelen aansluiten bij wat voor u echt belangrijk is, is de kans groter dat u de tijd, moeite en toewijding investeert die nodig is om deze te bereiken.

Betekenisvolle doelen drijven je ook voorbij oppervlakkige verlangens. Ze dienen als een krachtige inspiratiebron en voeden uw vastberadenheid, zelfs wanneer u met uitdagingen wordt geconfronteerd.

Welke aspecten van fitness zijn voor u echt belangrijk? Of het nu gaat om het verbeteren van uw algehele gezondheid, het verkrijgen van kracht of het verbeteren van uw mentale welzijn, kies er een die echt resoneert.

Tip #4 voor het stellen van doelen: maak gebruik van uw ‘waarom’

Is het om je energieker te voelen, om een ​​rolmodel voor je kinderen te zijn, of om vertrouwen in jezelf te krijgen?

Jouw ‘waarom’ dient als brandstof voor jouw doelen.

Als het bijvoorbeeld jouw droom is om een ​​marathon te lopen, kan jouw ‘waarom’ zijn om aan jezelf te bewijzen dat je elke uitdaging kunt overwinnen, hoe intimiderend ook. Deze interne drive zal een constante bron van inspiratie zijn tijdens je reis.

Neem een ​​paar minuten de tijd om 1-2 zinnen te schrijven over wat jou drijft. Vergeet niet dat uw ‘waarom’ u naar de fitnessdoelen leidt die er echt toe doen voor u.

Hoe je gemotiveerd blijft om je doelen te bereiken

Het is gemakkelijk om doelen te stellen, maar het kan een uitdaging zijn om je daaraan te houden.

Hier zijn vijf strategieën om op koers te blijven.

Motivatiestrategie #1: Houd uw activiteiten in de gaten en houd uw voortgang bij

Het regelmatig monitoren van uw fitnessactiviteiten en het volgen van uw voortgang levert tastbaar bewijs op van uw consistentie, groei en prestaties.

Probeer elke dag een dagboek bij te houden of gebruik een fitness-app om bij te houden. Deze plaat dient als een visuele herinnering aan uw toewijding en vastberadenheid en houdt u eerlijk over hoe u zich laat zien.

Motivatiestrategie #2: Doe het jezelf gemakkelijk

Slip-ups en vrije dagen zijn een natuurlijk onderdeel van elk fitnesstraject. Eén fout wist niet alle vooruitgang die je hebt geboekt.

Neem even de tijd om uw ‘waarom’ opnieuw te bekijken, en herinner uzelf aan het diepere doel achter uw doelen. Deze perspectiefverschuiving kan je helpen kleine (en normale) vergissingen los te laten, de focus weer op het ‘grote geheel’ te krijgen en je in staat te stellen met hernieuwde vastberadenheid verder te gaan.

Motivatiestrategie #3: Breek grote doelen op in kleinere

Deze aanpak transformeert grote, intimiderende resultaten in praktische en beter beheersbare stappen.

In plaats van u bijvoorbeeld te fixeren op het verliezen van 50 pond, kunt u zich concentreren op kleinere, strategische gedragsdoelen, zoals het voldoen aan de dagelijkse voedingsdoelen of het regelmatig sporten. Deze methode zorgt er niet alleen voor dat het proces minder overweldigend aanvoelt, maar vergroot ook uw zelfvertrouwen terwijl u gestaag elk onderdeel van uw doel bereikt.

Motivatiestrategie #4: Werk samen met een coach om ervoor te zorgen dat u verantwoordelijk blijft

Een coach biedt verantwoordelijkheid door u op het goede spoor en gemotiveerd te houden. Zij bieden onder andere begeleiding en plannen op maat voor uw specifieke behoeften.

Of je nu probeert gezonder te eten of je eerste marathon wilt lopen, ze helpen je zowel langetermijn- als kortetermijndoelen te stellen om daar op een gezonde, positieve en efficiënte manier te komen.

Voorbeelden van fitnessdoelen (ideeën voor plaatsen om te beginnen)

Als je gezonder wilt worden maar niet weet waar je moet beginnen, kunnen deze voorbeelden als inspiratie dienen.

Niet dat dit doelen zijn die u moet volgen. Beschouw ze liever als een startpunt om erachter te komen jouw persoonlijke fitnessbestemming en hoe u daar kunt komen. (Wijzig indien nodig!)

Doelvoorbeeld #1: Workout X dagen gedurende de maand

Een specifiek fitnessdoel zou kunnen zijn dat u zich ertoe verbindt een bepaald aantal dagen per maand te trainen. Stel bijvoorbeeld een doel in om 15 dagen per maand te trainen.

Dit zorgt voor een duidelijk en meetbaar doel, waarbij elke dag dat u traint vooruitgang wordt geboekt.

Doelvoorbeeld #2: Probeer één nieuw type training per week/maand

Als u zich ten doel stelt om elke week of maand een nieuw type training te proberen, krijgt uw fitnessroutine diversiteit en een gevoel van plezier en avontuur.

Het vereist ook geen drastische verandering in uw planning of middelen en is een kans om verschillende activiteiten te verkennen. Misschien vindt u zelfs nieuwe die uw fitness aangenamer maken.

Doelvoorbeeld #3: Gemiddeld X stappen per dag gedurende een maand

Misschien is het uw doel om een ​​maand lang een bepaald aantal stappen per dag te gemiddeld, afgestemd op uw huidige fitnessniveau.

(Voordelen: dit doel is super toegankelijk. Het kan bijna overal en op elk moment worden gedaan en vereist geen speciale apparatuur.)

Doelvoorbeeld #1: Rek X minuten uit na elke training

Reserveer na elke training een specifieke hoeveelheid tijd, bijvoorbeeld 10-15 minuten, om u te concentreren op het strekken van verschillende spiergroepen. Dit zal de flexibiliteit verbeteren, het herstel bevorderen en het risico op blessures verminderen.

Doelvoorbeeld #1: Voer X push-ups achter elkaar uit

Begin met een getal dat uitdagend maar haalbaar is op basis van uw huidige fitnessniveau.

Naarmate u uw kracht geleidelijk vergroot, kunt u het doelaantal dienovereenkomstig aanpassen totdat u het gewenste aantal push-ups achter elkaar bereikt.

Wij zijn hier om u te helpen uw doelen te bereiken

U hoeft uw fitnessreis niet alleen aan te pakken.

Bij Precision Nutrition streven onze elite gezondheidscoaches ernaar om u te helpen uw gezondste en meest bloeiende zelf te voelen. Ze hebben expertise in het helpen van klanten om succesvol te zijn, zodat ze u kunnen helpen realistische doelen te stellen – en deze te bereiken in een tempo dat voor u werkt.

Ontdek vandaag nog ons 1:1 Coaching Programma om aan de slag te gaan!

Whey-protein.nl
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart